Zoo-Akadémia

A Fővárosi Állat- és Növénykert és a Magyar Környezetvédelmi Egyesület ?Zoo-Akadémia? címmel megrendezésre kerülő tudományos rendezvénysorozatának első előadásaira a ?Föld Fesztivál? alkalmával került sor 2013. április 20-án aVarázshegy Csillagtér előadótermében.

?Süllyed a bárka. Tudjuk-e környezet- és emberbaráttá tenni településeinket??

Dr. v Callmeyer Ferenc, egyetemi tanár, PRIMA- és Ybl Díjas építészMagyar Építész Kamara alapító elnöke.

Az előadás az urbanisztika kérdéseit az emberiség szemszögéből világította meg, rámutatva a mai városokat és a környezetet építők társadalmat figyelembe nem vevő uralmára, sok példával összehasonlítva a különböző korok épített környezetének sajátosságait. Feltárta a nyomasztó helyzetből való kimenekülés lehetőségét, mely azt jelenti, hogy ?vissza a természethez és vonják be a polgárokat a környezetük kialakításába?. Ez a lehetőség már nemcsak álom, hanem vannak már követendő példák. A kérdést szimbolizálja Noe bárkájával, melyet egy harkály öncélúan furkál, aki nincs tekintettel a bárka lakóira.

?A gleccserek a Föld hőmérői?

Dr. Juhász Árpád, geológus, Pro Natura Díjas, TV2 tanácsadója.

Az előadás mottója ?Megfagyunk vagy megsülünk??. Meggyőződése, hogy a jégárak nemcsak egy-egy esztendő szeszélyes időjárási eseményeit tükrözik, hanem több évtized hőmérsékleti és csapadék viszonyait. Bemutatta gyönyörű felvételeken a Föld legfontosabb jégárjait és azok rövidülését, zsugorodását, mely egyértelmű bizonyítéka a globális felmelegedésnek. Személyes élményeivel színesített előadásán hangsúlyozta, hogy mint az ENSZ Környezetvédelmi Programjának nagykövete feladatának tekinti a program ismeretterjesztését.