Magyar Természettudományi Társulat 1841-1990 -2015 jubileumi konferencia – 2015. november 20.

Az 1841-ben alapított Magyar Természettudományi Társulat 25 éve történt újjáalakulásának jubileumára szervezett Egészséges természet + egészséges élelmiszer = egészséges ember című konferenciát Dr. Áder János köztársasági elnök fővédnöksége alatt rendezték a Budapesti Gazdasági Főiskola Alkotmány utcai épületében. Tudósok és közéleti személyiségek előadásai három témakörben hangzottak el: biodiverzitás, élelmiszerlánc-biztonság és népegészségügy.
A bevezető Vida Gábor akadémikus és a záró Kerekes Sándor professzor kiemelt előadásai világítottak rá a valós helyzet fenntarthatatlanságára. Az elmúlt negyven évben szinte minden exponenciálisan nőtt, és elhasználtuk a Föld felhalmozott tartalékainak nagy részét. A biodiverzitási mutató globálisan mintegy 50%-os veszteséget jelez. A kudarc hátterében egyrészt az áll, hogy nem ismert a biodiverzitás jelentősége, másrészt, hogy a kormányok a gazdasági növekedést tartják a legfontosabb célkitűzésnek. Mindez növeli a társadalom, a gazdaság és a környezet ellentmondásait és megoldhatatlanságát. Mindamellett a jó szándék ellenére a világ nem arra tart amerre szeretnénk. Idézték Pál Apostolt is: hiszen nem azt teszem, amit akarok, a jót, hanem azt cselekszem amit nem akarok, a rosszat. Sok javaslat hangzott el arra vonatkozóan, ha fenn akarjuk tartani a biodiverzitást és az emberek növekedési ütemének egyensúlyát a környezeti feltételekkel vagyis azok fenntarthatóságával, szinte mindent meg kellene változtatni.
A nagy létszámú hallgatóság előtt rendezett tudományos ülésen, melyen szervezeti együttműködésünk is említésre került, egyesületünk tagjai részt vettek, köszöntve a jubiláns társulat tagjait.